Opportunisten en roofdieren

logofactsfacts  Fraudeur in bedrijf vaak iets oudere manager

auteur: Maarten Uri. Ook verschenen in nieuwsbrief Facts! & Ringen

Fraudeurs bij bedrijven zijn vaak werknemers tussen de 36 en 45 jaar die langere tijd in  dienst zijn. Bovendien komt het regelmatig voor dat de fraudeur deel uit maakt van het management van de onderneming. Dit blijkt uit een in november gepubliceerd internationaal onderzoek van KPMG Forensic, waarbij zo’n 600 fraudegevallen in de periode 2011 en 2013, werden geanalyseerd.

Eén op de vier fraudes binnen ondernemingen wordt gepleegd door het hoger management en bijna 30 procent door de bestuurders zelf. Daarnaast is steeds vaker sprake van een gezamenlijk delict in plaats van een actie door één persoon.

Grote schade
KPMG onderscheidt 2 soorten fraudeurs: de opportunist en het roofdier. De eerste heeft bij de start van zijn of haar loopbaan niet de intentie om te frauderen, maar wordt meestal gedreven door een persoonlijk probleem dat met geld is op te lossen. Wanneer de kans zich voordoet in het bedrijf kan daarvan dus gebruik gemaakt worden. Het ‘roofdier’ is bewust uit op zelfverrijking door fraude en zoekt organisaties uit waar hij of zij dit mogelijk acht. Het roofdier is goed voorbereid en vaak handig in het verbergen van frauduleuze acties voor audits en andere controle mechanismen. Wanneer een fraudeur alleen werkt is in 41% van de gevallen de schade hoger dan € 350.000. In 70% van onderzochte fraude was sprake van samenwerking. Dan is in 59% de schade hoger dan € 350.000 en in 16% zelfs hoger dan 3.5 miljoen Euro.

Pré- in-employment screening
Pré- en in-employmentscreening wordt door steeds meer bedrijven serieus genomen. Dat gaat inmiddels vaak veel verder dan de traditionele referentie en de Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).  Binnen de financiële dienstverlening maken steeds meer bedrijven gebruik van de mogelijkheden die Facts!  biedt om bij te dragen aan het verifiëren van de achtergrond van een kandidaat of een zittende werknemer (vaak wordt periodiek een onderzoek gedaan). Maar ook in bijvoorbeeld de transport en logistiek sector gaan steeds meer bedrijven verder. Ondermeer met behulp van het Waarschuwingsregister Logistieke Sector, dat bedrijven onderling waarschuwt tegen malafide medewerkers en dat inmiddels bij zo’n 30% van de medewerkers in de sector een rol speelt in het selectieproces. Het WLS wordt technisch en organisatorisch ondersteund door Krammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *